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Frequently Asked Questions regarding “Lowest PQL” 
in OAC 3745-27-10(C)(7)(e) 

 
 
*This document supersedes the documents by the same title that were issued on January 8, 2008 
and revised on April 21, 2008. 
 
OAC 3745-27-10(C)(7)(e) requires that: 
 

“The statistical method shall account for data below the limit of detection with one or more 
statistical procedures that ensure protection of human health and the environment. Any 
practical quantitation limit (PQL) used in the statistical method shall be the lowest 
concentration level that can be reliably achieved within the specified limits of precision and 
accuracy during routine laboratory operating conditions that are available to the facility.” 

 
Question Set #1:  How is a new, lower PQL to be used in the statistical method in accordance with 
the rule?  Is the owner/operator (O/O) required to re-establish a new background data set each 
time a new, lower PQL is achieved?  Does this mean that every time a new, lower PQL is achieved 
for a given parameter that non-detects censored at the older, higher PQLs in background must be 
removed from the background data set?  Or are the non-detects censored at the older, higher 
PQLs simply now assumed to be non-detect at the new, lower PQL?     
 
Response: These questions will be addressed in more detail below. 
 

General Requirements 
The OAC 3745-27-10(C)(7)(e) rule language is copied directly from RCRA Subtitle D, and it 
should be pointed out that the rule is regarding how “…data below the limit of detection…” are 
to be “…used in the statistical method…”, and specifically how PQLs are used in the statistical 
method.  Therefore, the rule is regarding only those cases where a statistical limit is based on 
a background data set that could include non-detects at multiple PQLs.  In some cases the 
background data set may be composed of a mixture of detects and non-detects, whereas in 
other cases the background data set may be composed entirely of non-detects.  OAC rule 
3745-27-10(C)(7)(e) does not typically involve cases where the background values are all or 
nearly all detections (i.e. naturally-occurring parameters that are ubiquitous in ground water 
like sodium, chloride, potassium, etc.). 

 
In cases as described above where non-detects make up a substantial portion of the 
background data set and the statistical limit is based on this background, Ohio EPA interprets 
the requirements of OAC rule 3745-27-10(C)(7)(e) to be generally: 1) that the O/O utilize 
current laboratory technology to obtain the lowest available PQL for the parameter; and, 2) 
that the O/O incorporate this current laboratory technology into the statistical method as soon 
as possible through updating the background data set with the new, lower PQLs. 
 
Updating Background and Statistical Limits 

 
Inorganic Parameters 
Ohio EPA does not interpret OAC rule 3745-27-10(C)(7)(e) as requiring the O/O to 
conduct special sampling each time a new, lower PQL is achievable for an inorganic 
parameter or an organic parameter detected in background.  Ohio EPA interprets the 
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rules as pertaining to scheduled ground water monitoring samples, re-samples and any 
additional samples the O/O elects to collect.  Therefore, apart from special circumstances 
or a Director’s Findings and Orders, Ohio EPA would not require the O/O to establish a 
new background by collecting eight new samples under the new, lower PQL.  However, 
Ohio EPA does think that the rule requires the O/O to update the background data set 
with the new, lower PQL when a sufficient number of samples are obtained to update 
background.   
 
OAC 3745-27-10(C)(7)(g) requires at least four statistically independent samples to 
update a background data set.  Therefore, apart from re-sampling or from voluntary 
sampling conducted at the O/O’s discretion, it would take approximately two years of 
semi-annual sampling to accumulate the four statistically independent samples using the 
new, lower PQL necessary for a background update.  Ohio EPA considers this as a 
standard for all inorganic parameters and any organic parameters detected in 
background.   
 
However, it is possible that a facility-wide background update after exactly four samples 
would put some monitoring wells “off schedule” from that of most other wells for the same 
parameter (e.g. resamples, replacement wells) and inadvertently require frequent 
statistical analysis plan revisions.  Therefore, Ohio EPA thinks it is more practical to 
require background updates of this nature based on a time limit rather than merely the 
number of available samples.  Based on this, if an O/O fails to update the background 
data set for an inorganic parameter or for an organic parameter detected in background 
with the new, lower PQL within two years of the date of the sampling event at the new, 
lower PQL, a violation regarding OAC 3745-27-10(C)(7)(e) may be issued.   

 
If an inorganic parameter background data set is comprised of 100% non-detects and a 
new, lower PQL becomes available and is being utilized, the O/O should take the 
following steps, in order: 

 
A. Update background when four data points at the lower PQL are available; 

 
B. Base the statistical limit on the highest PQL in background (i.e. such that a detection at 

or above the highest PQL is considered to be a statistically significant increase above 
background) until eight data points at the lower PQL have been updated into 
background;  

 
C. When eight data points at the lower PQL have been updated into background, change 

the statistical limit or method accordingly: 
 

i. If the background data set remains 100% non-detects after eight data points at 
the lower PQL have been updated into background, change the statistical limit to 
be based on the lower PQL (i.e. such that a detection at or above the lower PQL 
is considered to be a statistically significant increase above background).   

 
ii. If the background data set contains detects after eight data points at the lower 

PQL have been updated into background, the O/O should either: 
 

a. Change the non-parametric statistical limit to an appropriate large order 
statistic (i.e. typically the highest or second highest detection in background); 
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b. Utilize a control chart or parametric statistical method, as appropriate if a 
sufficient number of detects are now present in background for the method. 

 
 
Organic Parameters Not Detected in Background 
Compared to inorganic parameters or organic parameters detected in background, 
organic parameters that are not detected in background require a different approach as 
their presence indicates an impact to ground water.  For such an organic parameter not 
detected in background Ohio EPA interprets OAC 3745-27-10(C)(7)(e) to require that a 
detection at or above any PQL be considered a statistically significant increase above 
background.  Therefore, the O/O should use language in the statistical analysis plan 
requiring that the non-parametric statistical limit for such an organic parameter not 
detected in background be set at either zero or at less than the current PQL such that a 
detection at or above any PQL is a statistically significant increase above background.   
 
If such an organic parameter is detected after utilizing the new, lower PQL the O/O may 
make a false positive demonstration in accordance with OAC 3745-27-10(D)(7)(c) either 
by re-sampling in accordance with the sampling and analysis plan following OAC 3745-
27-10(D)(7)(c)(i) or by a demonstration in accordance with OAC 3745-27-10(D)(7)(c)(ii) to 
show that the organic parameter can be expected to occur in background or that an 
alternate source or error caused the initial detection.  If the resample result disproves the 
initial detection or the Director approves the 3745-27-10(D)(7)(c)(ii) demonstration the 
O/O may return to detection monitoring.     

 
 
Question Set #2:  How do the Target PQLs found in Ohio EPA, Division of Materials and Waste 
Management Guidance Document #406 relate to the “lowest PQL” requirements in OAC 3745-27-
10(C)(7)(e)?  What if a PQL used in the statistical method is already at or below the Target PQL 
but an even lower PQL becomes available to the O/O?  If analysis is conducted using the new, 
lower PQL, must background be updated and/or the statistical limit changed to reflect the new, 
lower PQL even though the PQLs in the existing background are already at or below the Target 
PQL? 
 
Response: As described in the Ohio EPA, Division of Materials and Waste Management Guidance 
Document #406 released by DMWM on April 24, 2007, Ohio EPA will generally interpret a PQL 
that is equal to or less than the “Target PQL” for that parameter as being in compliance with OAC 
rule 3745-27-10(C)(7)(e) and thus the “lowest concentration level that can be reliably achieved” 
provided proper laboratory protocols were followed.  Therefore, if the PQL used by the O/O is at or 
below the Target PQL for that parameter the O/O is not required to change laboratories or 
laboratory analytical methods or procedures to achieve an even lower PQL.  Furthermore, non-
detects at a higher PQL that is at or below the respective Target PQL can be retained in the 
background data set. 
 
However, if background data used in determining statistical limits contains censored data at a PQL 
greater than a Target PQL, that higher PQL may not meet the requirements of OAC Rule 3745-27-
10(C)(7)(e) and may need to be removed from the background data set.  Two exceptions to this 
would be:  
 

 If the O/O demonstrates that a PQL at or below the Target PQL is not reasonably obtainable on 
a routine basis due to matrix interference; 
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 If the O/O is utilizing a non-detect adjustment method capable of accommodating multiple 
PQLs (e.g. Kaplan-Meier, Robust ROS) in calculating summary statistics.  In such a case, 
older, censored data at a higher PQL can be retained in the background as long as that higher 
PQL is not unreasonably high (e.g. multiples above the Target PQL). 
 

Otherwise, to achieve compliance the background data set would need to be updated with data 
meeting the Target PQLs and censored data at PQLs above the Target PQLs should be removed 
from the background data set. 
 
Additionally, if all censored background data meet Target PQLs but the O/O finds that their 
laboratory is now routinely achieving new, lower PQLs, the O/O should update background to 
include the data at the new, lower PQL when four data points at the lower PQL are available for 
updating and follow the appropriate protocols in the answers to Question Set #1 above.  .     
 
The laboratory should conduct analysis and report data down to the new, lowest PQL.  It is 
understood that PQLs can vary from laboratory to laboratory, vary within a laboratory based upon 
equipment used, etc., and vary from event to event.  Analysis for solid waste facilities should be 
conducted at a PQL meeting minimum Target PQL levels, unless justified by documented matrix 
interference. 
 
   


