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Q:   What pay items should be shown when specifying an exfiltration trench? 
 
A: The plans should show the following items when an exfiltration trench is 

specified: 
 

Item Description of Items Included 

ITEM 835, Exfiltration Trench Type __ 

• 4" perforated conduit (Item 
707.31) 

• Filter media 
• Exfiltration Trench box structure 
• Concrete for 12" [300] 

exfiltration trench gutter for 
Exfiltration Trench Type A. 

• Curb for Exfiltration Trench, 
Types A and C. 

ITEM 603, 4” Conduit, Type B 707.33 • Non-perforated 4-inch outlet 
conduit 

 
 In addition, the Exfiltration Trench Type B does not include the cost of the 

barrier. 
 

See L&D Volume 2, Section 1117.1 to determine the appropriate Type of 
exfiltration trench.  See the Standard Construction Drawing (click here for 
Hydraulic SCDs) for further exfiltration trench details. 

 
Q: The last paragraph of the January 2008 edition of L&D Volume 2, Section 

1115.6 states, “ODOT projects that do not require acquisition of new right-
of-way are considered redevelopment projects.”  Does this mean that any 
project acquiring new right-of-way is considered “new construction”? 

 
A. No.  While projects that do not require acquisition of new right-of-way are a 

significant portion of projects considered Redevelopment, they are a subset of 
Redevelopment Projects.  
 
 The statement does not exclude the possibility that a project may acquire new 
right-of-way, but not add impervious area in the new right-of-way.  This scenario 



would meet the definition of a Redevelopment Project provided in the first 
paragraph of Section 1115.6. 

 
The statement in Section 1115.6 serves to reinforce the new approach presented 
in the January 2008 L&D Volume 2 that assumes a runoff coefficient of 0.90 for 
all areas within the existing right-of-way for post-construction BMP purposes. 
For projects that do not acquire new right-of-way and thereby maintain the 
existing BMP post-construction runoff coefficient (regardless of the increase in 
pavement area), there should be no question regarding the use of the 
Redevelopment post-construction BMP design approach. 

 
Q:   Section 1116.2 requests a conceptual BMP layout to be developed during 

Step 6 of the PDP for Major Projects and Step 3 for Minor Projects.  What 
design activities and level of effort are expected for this item? 

 
A: The conceptual Post-Construction BMP layout submitted at Step 6 for Major 

Projects and Step 3 for Minor Projects is intended to provide a general post-
construction BMP approach.  The following items should be considered in the 
post-construction BMP evaluation: 

 
• Project classification as Redevelopment or New Construction according to 

Location and Design Manual, Volume 2. 
• Requirements, if any, for water quantity treatment 
• Post-construction BMP selection based on project setting and drainage 

features 
• Identification of constraints regarding implementation of post-

construction BMPs.  Constraints include total parcel takes, impacts to 
environmental resources, major utility relocations, etc. 

  
With respect to post-construction BMPs, avoid a significant design effort with the 
conceptual design.  Detailed calculations are not required with the conceptual 
layout.  The hydraulic information needed for the post-construction BMP 
calculations is often not available at this time.  Therefore, limit the post-
construction BMP conceptual design to the above items. 

 
Any major constraints and implementation problems should be identified and 
communicated as early as possible in the project design process.   

 
Q:   Are the submittals required in Section 1116.2 of L&D Volume 2 stand-alone 

submissions? 
 
A: No.  Information or calculations submitted with regard to post-construction 

BMPs should be made as part of the overall project submittals (i.e. Preliminary 
Engineering, AFA Report, PAVR, Stage 1, etc.).  Separate reports concerning 
post-construction BMPs are NOT required (i.e. Feasibility Studies). 

 



Q: Should SS 832 be added to the title sheet for routine maintenance projects as 
defined in Section 1112.2 of L&D Volume 2? 

 
A: Yes.  Supplemental Specification 832 should be provided on all projects, even 

those projects that expect no earth disturbed area. See the NPDES flowchart:   
 
(http://www.dot.state.oh.us/Divisions/HighwayOps/Structures/Hydraulic/Docume
nts/NPDESFlowchart%2001-18-08[1].pdf) 

 
Q: If it appears that minimal temporary sediment and erosion control BMPs are 

necessary, what should be used as a minimum amount for the Pay Item 832 
Erosion Control - EACH? 

 
A: Projects with no contractor and project EDA are not required to provide an 

amount.  For projects with EDA greater than zero, the minimum amount should 
be $1,000 (1000 EACH) according to the NPDES flowchart (see link below). 

 
(http://www.dot.state.oh.us/Divisions/HighwayOps/Structures/Hydraulic/Docume
nts/NPDESFlowchart%2001-18-08[1].pdf)   

 
The BMP estimator (link provided below) shall be used to assist in determining 
the TSEC Estimate.  Adjustments may be made to the spreadsheet based on 
project specific conditions. 

 
(http://www.dot.state.oh.us/Divisions/ConstructionMgt/Admin/General%20Files/
Engineering/TSEC_BMP_estimator_11_2.xls) 

 
Q: Should a NOI be submitted for routine maintenance projects as defined in 

Section 1112.2 of L&D Volume 2? 
 
A: No.  Projects consisting of only routine maintenance activities that involve less 

than 5 acres of EDA do not require a NOI.  However, SS832 should be shown on 
the title sheet. 

 
Q: Should a NOI be filed if a project consisting of only routine maintenance 

activities exceeds 5 acres of total EDA? 
 
A: Yes.  If the routine maintenance activities exceed 5 acres, the project is no longer 

considered a routine maintenance project, and must be treated as a standard 
construction project. Submittal of a NOI, incorporation of post-construction 
BMPs, payment for 832 Erosion Control – Each, and payment for 832 SWPPP – 
Lump Sum is required. 

 



Q: For the project site plan data box, should the actual pre and post C-values 
(runoff coefficient values) be used or should the C-value be 0.9 for all existing 
right of way like they are for the BMP calculations? 

 
A:  Use the actual C-values based on Section 1101of L&D Volume 2.  The C-value of 

0.9 applied to the existing right-of-way is for post-construction BMP calculations 
only.  Reference to this C-value is only need in the BMP calculations, not the 
plans. 


