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Question: 

 

Do boilers converting from coal to oil require a permit to 

modify? According to paragraph (H) of OAC rule 3745-31-01 

(Definitions), "Modify" (Modification) means (1) any 

physical change in, or change in the method of operation 

of, (a) any air contaminant source that (i) increases the 

allowable air contaminant emissions under applicable law, 

(ii) results in the emission of any type of air 

contaminant not previously emitted, or (iii) ....." "Air 

contaminant" means particulate matter, dust, fumes, gas, 

mist, smoke, vapor or odorous substances, or any 

combination thereof. Now U.S. EPA has determined that oil-

fired boilers can emit significant amount of primary 

sulfates directly (U.S. EPA Research Highlights 1977, EPA-

600/9-77-044, December 1977, footnote on page 12). 

Moreover, Ohio EPA itself distinguishes between total 

suspended particulates and sulfates (and nitrates and 

lead) (OEPA/OAPC Ohio Air Quality-1978), thus prompting 

the question posed above. (This question was submitted by 

Otto Faber of the City of Cleveland, Division of Air 

Pollution Control on October 31, 1979.) 

 

Answer: 

 

A Permit to Install is required for any boiler that will 

undergo a fuel switch from coal to oil if there is a 

physical change in, or change in the method of operation of 

the source and if the conversion meets any one of the three 

criteria listed in OAC rule 3745-31-01(H). The question 

posed above refers specifically to the criteria in 

paragraph (H)(1)(a)(ii) and asks whether the emission of 

primary sulfates (and nitrates and lead) which result from 

any such fuel switch constitutes a type of emission not 

previously emitted. Since paragraph (H)(1)(a)(ii) uses the 

terminology "type of air contaminant," a PTI is only 

required in cases where particulate matter, dust, fumes, 

gas, mist, smoke, vapor or odorous substances would be 

emitted that were not previously emitted. In this case, 

since the definition of particulate matter in OAC rule 
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3745-17-01(B)(12) clearly would include the emission of 

primary sulfates (and nitrates and lead), and particulate 

matter was previously emitted under coal-firing, a "new" 

emission of particulate matter does no result. Similarly, 

since gas, mist, smoke and vapor were previously emitted 

from the boiler, no other "new" emission type would result. 

Therefore, a PTI would not be required in this instance 

based only on the criteria in paragraph (H)(1)(a)(ii). 
 

However, the DAPC would request that PTI applications be 

solicited from entities for fuel switches where the new 

fuel contains hazardous material or any other material 

which may result in NESHAPS or other hazardous air 

pollutant being emitted. For example, if the boiler 

mentioned above was switched to a fuel containing 

polychlorinated biphenyl, the DAPC would want to require a 

PTI for such a fuel change. 

 

Regarding the last point, the Ohio EPA distinguishes 

between total suspended particulates, sulfates, nitrates 

and lead for purposes of ambient monitoring. The distinction 

is not intended to imply that such pollutants are now 

excluded from the definition of particulate matter and, 

therefore, constitute a "new" type of emission. 
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